Steenbokje

Lily is geboren in de periode tussen 22 december en 21 januari en is daarmee een Steenbok. Leuk, maar wat betekent dat nou? De meeste mensen weten wat hun sterrenbeeld is, maar wat je er verder mee kan? Ja, in het krantje in de trein kijken waar je die dag op moet letten op gebied van liefde en carrière… Die stukjes zeggen met veel wazige woorden vooral heel weinig. Bovendien,

Hoe ‘echt’ is een horoscoop nou?

Als je het mij vraagt kan het niet kloppen dat iedereen met het zelfde sterrenbeeld het zelfde in elkaar zit. Dat is gewoon niet zo. Al zou de stand van de planeten enige invloed hebben op jouw persoonlijkheid, er komen zó veel meer dingen bij kijken dan alleen dat.

Laatst kreeg ik een aanbod om een persoonlijke (geboorte)horoscoop van Lily te laten maken en ik werd toch nieuwsgierig. Om eerlijk te zijn was ik wel benieuwd naar de onzin en wazige omschrijvingen die erin zouden staan. Ik wou wel eens zien hoe hard dit idee onderuit zou gaan. Maar toch was ik ook benieuwd of het wel eens heel erg zou kunnen kloppen. Omdat ik geen flauw idee had welke theorie er schuilt achter de wereld van sterrenbeelden en horoscopen, heb ik gemakshalve altijd geconcludeerd dat het grotendeels onzin was. Maar nu was er toch iemand die beweerde een boek te kunnen leveren over de persoonlijke horoscoop van mijn kind. Op de site www.mijn-horoscoop.nl heb ik me daarom ingelezen en heb me laten overtuigen. Ik heb ‘m aangevraagd. Nu heb ik ‘m gelezen en ik zal je vertellen wat ik er van vind…

Op de site kun je nu zelfs een gratis (!) proefhoroscoop laten maken! Bij de betaalde versie kun je kunt kiezen voor een jaarhoroscoop, een horoscoop voor volwassenen of één voor je kinderen. Als E-book, soft-cover of hard-cover.

De theorie

De geboortehoroscoop geeft de stand van sterrenbeelden en planeten weer van het moment waarop iemand geboren is. Er zijn twaalf sterrenbeelden en naar aanleiding van de positie van de planeten ten opzichte van die sterrenbeelden valt er iets zeggen over de persoonlijkheidstrekken en andere kenmerken van de persoon in kwestie. Ook het sterrenbeeld van de ouders heeft invloed op wat er kan worden gezegd over een kind. De stand van de planeten vertegenwoordigen psychische energieën die er bij de geboorte voor zorgen dat bepaalde karaktereigenschappen juist sterker of zwakker worden in de aanleg. Het boek gaat in op het effect van de stand van de zon, de ascendant, de maan, Mercurius, Saturnus, Pluto, Neptunus en Uranus (hihi, blijft grappig).

De Zon

De stand van de zon bepaalt Het Sterrenbeeld zoals we die kennen. Op het moment dat Lily werd geboren stond de zon dus in het sterrenbeeld Steenbok. Het is het symbool van de ‘ik’ en het representeert de persoonlijkheid.

De Ascendant

Het sterrenbeeld dat aan de horizon opkomt op het moment van geboorte, is de ascendant. In de astrologie wordt de ascendant gezien als de poort tussen het kind en de buitenwereld. Bij bijvoorbeeld ontmoetingen met vreemden, komen de kenmerken van de ascendant het sterkst naar voren.

Andere planeten

Het sterrenbeeld waarin de maan staat, tijdens de geboorte, beïnvloedt het gevoelsleven. Het sterrenbeeld waarin Mercurius staat, bepaalt het leren, denken en communiceren. De stand van Saturnus beïnvloedt hoe een kind in de volwassenheid zal zijn.

Lily’s horoscoop

De zon staat bij Lily in Steenbok. Hierover zegt het boek dat zij weet wat ze wil en weloverwogen te werk gaat. Ze is gedisciplineerd en heeft oog voor detail. Ze zal, als ze iets echt belangrijk vindt, net zo lang doorzetten tot ze haar doel heeft bereikt. Ze wil niet dwarsliggen, maar is toegewijd.

Ook zegt het boek dat zij graag belangrijk gevonden wil worden en dat ze de accuratesse waarmee ze taken uitvoert wel kan overdrijven. Dan vertelt het boek: “Dit gedrag moet wel bijgestuurd worden, want een Steenbok kan anders als ze ouder wordt erg vasthoudend en weinig flexibel zijn.”

Hier gingen mijn neusvleugels toch wel een beetje van overeind staan.

Hoezo ‘moet’? Dan gaat het boek verder met: “Zij kan de neiging hebben om te mopperen. Het beste is in zo’n geval wat afstand van haar te nemen, zodat ze begrijpt dat dit niet op prijs wordt gesteld.” – Degenen die mij kennen en misschien ook wel degenen die mijn blog lezen weten waarschijnlijk dat ik er allergisch voor ben als mensen me vertellen wat ik ‘moet doen’ en wat ‘het beste’ is in de zorg voor mijn minderen. Al helemaal als de persoon met het ‘advies’ mij niet kent. En al helemáál als het advies van een boek komt. Daarnaast ben ik het met de inhoud van dit advies ook hartstikke oneens. Afstand creëren zodat ze zal begrijpen dat we dit gedrag niet op prijs stellen. A-hum. Zal ik hier op in gaan? Ik laat het maar even. Jullie snappen wat ik bedoel. Een boek als dit is niet de plek voor opvoedadvies, als je het mij vraagt.

De ascendant staat bij Lily in Boogschutter. Dit geeft volgens het boek een vrolijke en optimistische toon aan de wat serieuze Steenbok die Lily heet. Toch is ze ook recht-door-zee en soms wat bot. Ze heeft de behoefte om haar impulsen en ideeën te volgen en heeft een grote honger naar kennis. Buiten in de natuur zijn is goed voor haar – oh, herkenning! – en ze heeft dan ook behoefte aan ruimte; zowel figuurlijk als letterlijk.

Verder zegt het boek nog dat ze dol is op bibliotheken en geïnteresseerd is in het ‘echte leven’. Hier en daar staan wat tegenstrijdigheden, wat volgens de schrijver van het boek mogelijk is omdat de standen van de planeten sommige kenmerken versterken en sommigen juist remmen. Uh… Ja, dat blijft voor mij nog steeds vaag.

De Generatie

Dan komt er een stukje over de planeten die iets zeggen over de generatie waartoe Lily behoort en dát was toch even flink verrassend! Nu Pluto in Steenbok staat, zegt het boek, zullen veranderingen op het niveau van de maatschappij plaatsvinden. Pluto heeft de neiging tot polariseren, waardoor de politiek mogelijk wat zwart-wit wordt. Neptunus staat in Vissen, wat maakt dat idealen en dromen over een perfecte maatschappij rondgaan. Vanaf 2011 staat Uranus acht jaar lang in Ram. Uranus is de kracht die vernieuwing brengt en tradities doorbreekt. Het boek zegt: “Leiderschap zal in deze tijd een nieuwe invulling krijgen. Er wordt innovatie verwacht van nieuwe leiders om bestaande structuren te doorbreken. In negatieve zin kan deze stand ook leiden tot persoonsverheerlijking, zoals in de periode 1928 – 1935 toen Uranus ook in Ram stond.” – Ik moest even slikken en las het stuk nog een keer. Ik dacht gelijk aan Trump. En de gelijkenis met a certain other fella die er een opmerkelijk denkpatroon op nahield, tot racisme aanzette en groepen mensen tot zondebok maakte.

En daarmee eindigt het boek. Na talloze bladzijden lezen over dingen die ‘wel geinig’ zijn om te lezen en grinniken om herkenning, laat het me achter met een alarmerend gevoel van dat er iets heel erg fout zou kunnen gaan aan de andere kant van de vijver! Goed werk, Robert Pollini.

Het Vonnis

Het horoscoop-boek is een flinke pil en soms best wel veel van hetzelfde. Niet altijd even spannend, dus. De dingen die ik niet herken, zouden mij dingen kunnen vertellen over mijn kind die ik nog niet weet. Echter is niets zeker; het is een omschrijving van kenmerken die zouden kunnen worden versterkt – of niet. Je kunt dus nergens van uit gaan. Wat kun je er dan mee?

Bovendien, een boek of een buitenstaander kan jou toch weinig vertellen over je kind. Als je je kind wil leren kennen, zal een boek je niet helpen. Je moet er zijn; je moet het ervaren. Je moet zien en luisteren. Open staan voor een totaal nieuw individu, met een persoonlijkheid die de wereld nog nooit heeft gezien.

We zijn allemaal uniek en niet samen te vatten in een boek.

‘Mijn Horoscoop’, van auteur en astroloog Robert Pollini en met illustraties van Jacqueline Schäfer, is enigszins vermakelijk en weinig verrassend. Het nut van een horoscoop is me ook door het lezen van dit boek niet duidelijker geworden. Ik zou er niet voor betalen, maar als je interesse hebt in het thema raad ik je wel aan een gratis proefhoroscoop te laten maken.

Veel plezier ermee!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*