Optimisme in bloei

De bomen zijn nog kaal maar de vogeltjes fluiten. Het slaapkamerraam staat ‘s nachts open en als ik wakker word hoor ik getjilp. Als Lily eenmaal wakker is kan ze niet wachten om de dag te beginnen. “Wil je naar buiten kijken?” vraag ik. Op haar knieën, met haar vuistjes omhoog, wacht ze enthousiast tot ik het gordijn open doe. De zon schijnt en de bloemen bloeien. Het is lente!

Mijn lente

Lente is de tijd van nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden, een nieuw begin. Mijn leven lijkt helemaal in sync te zijn met het seizoen, want ik kreeg ook een nieuwe kans. Ik ben begonnen met werken bij VluchtelingenWerk. Het is werk wat ontzettend bij mij past. Ik zal statushouders (vluchtelingen met toegezegde verblijfstatus) helpen de maatschappelijke rompslomp die ze voor de kiezen krijgen te trotseren. Dat is het, in een piepkleine notendop.

Maar goed, die lente dus. Toen ik van de week van kantoor naar huis fietste, kwam ik langs een veldje met paarden, nam ik een pontje over het water en fietste ik door het bos. En dat terwijl ik in de stad woon! Mensen zaten op bankjes te genieten van de zon. Een stel kinderen had volop oog voor de opbloeiende natuur – en vader had alle geduld.

Nieuwe wereld, nieuwe kansen

Mensen veranderen als het mooi weer wordt. We doen dingen langzamer. We genieten meer. Misschien juist dáárom is dit een tijd van nieuwe kansen en een nieuw begin. Omdat we het rustiger aan doen, hebben we meer tijd voor elkáár en voor onszélf. Meer tijd om bij onszelf ten rade te gaan: wat wil ik, wat kan ik, wat heb ik nodig… om mijn geluk te vergroten?

Maar ook de wereld om ons heen is anders als het lente is. De kleuren zijn intenser, de temperatuur aangenaam – fris, maar met een warme streel van de zon op je wang – en er is constante muziek om je heen. De natuur gaat leven en die zit vol muziek. Niet alleen het gezang van de vogeltjes, maar ook het ritselen van blaadjes, het stromen van het water, het gelach van spelende kinderen. We worden er optimistisch van.

Je merkt het, ik ben ontzettend gevoelig voor het weer. Mooi weer betekent een dromerige Marieke. Optimistisch en fladderend. Lachend en bazelend.

Met je kop in de zon

Ik hoop dat mijn gefladder aanstekelijk werkt. Dat je naar buiten gaat en geniet van alles om je heen. Nieuwe dingen leert te zien, of misschien op een nieuwe manier dingen leert te waarderen. Dat je het optimisme van de lente oppikt en hierdoor nieuwe kansen ziet. Nieuwe mogelijkheden. Nieuwe wegen naar geluk. Of nieuwe vormen van geluk. Misschien vind je wel oud geluk, in een nieuw jasje.

Steek je kop in de zon en voel het optimisme.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*