Kokosnoot

Ik wil even een moment pakken om stil te staan bij De Kokosnoot. De kokosnoot is een vrucht dat maar zelden – of in ieder geval niet vaak genoeg – gebruikt wordt. Ik vind dat de kokosnoot wordt ondergewaardeerd en daar wil ik bij dezen verandering in brengen.

[ copyright @elavegan Instagram ]

Wat menig mens denkt als hij of zij denkt aan een kokosnoot is waarschijnlijk:

Op een onbewoond ei-ei-eiland!

En terecht. Liedjes over kokosnoten, net als kokosnoten die uit palmbomen vallen, op het hoofd van een personage in een tekenfilm, zorgen natuurlijk voor goed vermaak. Bovendien is de klassieker van de kokosnoot-bh een niet te missen klassieker om (vaak oneerbiedig en incorrect) een inheemse stam te portretteren in B-films. Ook maakt het een goed carnavalskostuum, kan ik me zo voorstellen.

Maar alle gekheid aan een palmboom. Een kokosnoot is in ons dagelijkse Hollandse leventje eigenlijk niet te missen. En ik zal je vertellen waarom.

Kokos is supergezond.

Kokos bevat veel vezels. Die vezels bevorderen de stofwisseling, verlagen cholesterol en verlagen de ‘glycemische waarde’ en daarmee het ‘insuline effect’ van voedsel – hè? – het bevordert vetverbranding! Kokosolie wordt gemakkelijk geabsorbeerd en verteerd door het lichaam in vergelijking tot andere vetten. Het wordt trouwens door je lichaam niet opgeslagen als vet, maar het wordt meteen gebruikt als energiebron. Bovendien bevordert kokos een gezonde darmflora en vermindert het risico op kanker en hart- en vaatziekten!

Kokos verbetert ook je immuunsysteem. Het bevat laurinezuur, wat het lichaam op een natuurlijke manier helpt virussen, bacteriën, schimmels en parasieten te verslaan. Ook zorgt het voor een verbeterde opname van essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren.

Naast dat je er heel gezond van wordt en blijft, is kokos ook goed voor de uiterlijke schoonheid! Kokos bevat hydraterende en voedende eigenschappen die de je huid, haar en nagels mooi en gezond houden.

Een kokosnoot is superveelzijdig.

Wanneer je het geheime gaatje van de kokosnoot hebt gevonden kun je er een rietje in priegelen en er zorgeloos en met je billen bloot uit drinken. Volgens deze site is het bovendien (met een klein beetje toegevoegd zeezout) ook zeer goed te gebruiken als natuurlijke sportdrank.

Daarna kun je ‘m openbreken en het kokosvruchtvlees voor van alles gebruiken. Om zo uit het vuistje van te eten, bijvoorbeeld. Of om te raspen en over zoetigheden zoals cakejes of pannenkoeken te strooien. En hoe tof zou het zijn om je eigen Bounty te maken?! Kijk eens hier voor recepten met kokos.

Van kokosvruchtvlees en water kan je trouwens zelf kokosmelk maken. Oké, misschien een beetje arbeidsintensief, maar zeker leuk voor de regenachtige zondagmiddag!

Kokosvet – het vet dat wordt gewonnen uit het kokosvruchtvlees – wordt ook wel kokosolie genoemd. Op kamertemperatuur is het romig en goed smeerbaar, maar net onder de kamertemperatuur wordt het vrij hard, terwijl het net boven de kamertemperatuur juist al snel vloeibaar wordt. Het is dus handig om het in een goede pot te bewaren.

Kokosvet kun je in plaats van boter in de pan gooien om te bakken en braden. Maar je kunt er niet alleen mee koken. Kokosvet kun je ook als verzorgingsproduct gebruiken! Ik gebruik kokosvet in plaats van handcrème, we gebruiken het op Lily’s billen in plaats van bijvoorbeeld Sudocrem en er zijn zelfs mensen die het in plaats van glijmiddel gebruiken! Als je het over veelzijdigheid hebt!

En als je dan klaar bent met kokosmelk maken en billen insmeren… Gebruik je de buitenkant van je kokosnoot gewoon als plantenpotje… of als voederbakje voor vogeltjes!

Hebben jullie nog ideeën over wat je allemaal kunt met (een) kokos(noot)?

2 Comments, RSS

  1. Jascha 17 May, 2017 @ 12:15

    Grappig om dit te lezen! Ik zit net een drankje te drinken ‘coconut milk & cocoa’. Van een vriendin kreeg ik de helft van een boodschappenpakket dat zij had gekregen. Waaronder deze vegan drink dus. En ik vind hem… brrr. Maar ik drink hem wel op want zo te proeven zit er geen suiker in en het zal wel gezond zijn. En dan lees ik jou blogje! Normaal vind ik kokos trouwens wel lekker, maar vers eet ik het niet vaak. Mijn vader ‘slachtte’ vroeger nog weleens een kokosnoot. Eerst gaatjes boren, leegschenken en dan in stukken hakken :-).

    • Marieke 14 June, 2017 @ 12:26

      Leuk om te lezen, Jascha! Ik vind de kokosdrink uit pakjes zelf ook niet zo heel lekker. Heb je wel een kokosyoghurt geprobeerd? Die vind ik écht om te smullen!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*