Wasmiddel

Als sinds ze één jaar is – misschien al wel langer – heeft Lily last van eczeem. Op de foto hierboven is die eczeem nog mild. Het zijn droge, rode plekken op haar schouders en armen, die vooral ‘s nachts jeuken. Eerst dacht ik dat het uitslag was van de kou – ik krijg immers zelf ook droge plekjes op mijn schouders en armen als het koud is. Maar toen werd het lente en verdween de kou, maar de plekjes verdwenen niet! We smeerden met Aloë zalf en Vaseline-cetomacrogol, maar het werd er niet beter op. De plekken werden met de tijd alleen maar vuriger en dikker en ook de jeuk werd erger.

Waarom heb ík daar niet aan gedacht?

Ongeveer een maand geleden vroeg ik in één van de vele Facebook-groepen waarvan ik lid ben wat ik tegen deze eczeem kon doen. Als reactie kreeg ik de tip te zoeken naar de oorzaak.

Natúúrlijk, waarom heb ik hier zelf niet aan gedacht?

Ik wéét dat symptoombestrijding maar tijdelijk is en nooit zo goed kan werken als het bestrijden van de oorzaak. Maar wat kon dan de oorzaak zijn? Als reactie op mijn Facebook-oproep kreeg ik de tip dat de oorzaak van eczeem meestal in de darmen ligt, bijvoorbeeld een koemelkallergie.

Koemelkallergie, waarom had ik dáár niet aan gedacht!? Mijn vriend en ik hebben allebei als baby koemelkallergie gehad. Voordat Lily geboren was, had ik er rekening meer gehouden dat zij koemelkallergie zou kunnen hebben. Maar toen dat in eerste instantie niet zo bleek te zijn, heb ik die optie verworpen en er dus nooit meer aan gedacht.

Schijnoorzaak

Om te testen of het inderdaad aan de koemelk lag, hebben we (Lily en ik, want borstvoeding) een week of twee koemelkloos geleefd. En warempel, de eczeem leek minder te worden! Hoppa, opgelost. Geen koemelk meer, voorlopig.

Waar we echter géén rekening mee hadden gehouden is dat tegelijkertijd het weer was opgeslagen naar warm! en Lily dus dagen zonder shirt had gelopen en geslapen. Toen het weer kouder werd en Lily dus weer shirts met lange mouwen aan kreeg, kwam de eczeem en jeuk keihard terug. Een paar uur na het aankleden begon ze te krabben, aan haar mouwen te trekken en te gillen. Dat shirt moest uit!

Shit. Toch niet (alleen) de koemelk.

Ik zocht contact met een natuurgeneeskundige die allergietests doet bij jonge kinderen. Zij zei me dat ik voor zo’n test van alles mee moest nemen – wat Lily eet, wat ze drinkt, zalfjes die we op haar smeren, wasmiddel… “Ik hoop dat je geen Neutral gebruikt,” zei ze. Shit. Wel dus.

Natuurlijk wasmiddel

Ze adviseerde me wasmiddel te gebruiken met natuurlijke ingrediënten. Ik ging dus op onderzoek uit: welk wasmiddel is wél lief voor de huid van mijn dochtertje en óók een beetje lief voor mijn portemonnee? Ik kwam uit op Sonett, een wasmiddel bestaande uit alleen maar natuurlijke producten. En dat ruik je ook. We hebben meteen al Lily’s kleertjes uitgewassen en toen ik ze aan het rek hing, rook ik citroen. Niet citroen-geur. Gewoon citroen. Geen wasmiddel-geur, maar puur natuur.

We zijn nu een weekje verder en de eczeem wordt steeds minder! We gebruiken óók nog steeds geen koemelkproducten, just to be sure, maar ik denk zeker te weten dat de boosdoener de Neutral was.

Wasmiddel

Scherp blijven!

De les die ik heb geleerd is dat je écht geen aannames kan doen. Ik had aangenomen dat Neutral ‘neutraal’ was. Ik bedoel, ten eerste, de naam ‘Neutral’ doet denken dat het product neutraal is. Ten tweede, de look. De fles is heel basic – wit, met weinig poespas. Nou, dan zit er vast ook weinig poespas ín de fles, dacht ik. Van de ingrediëntenlijst heb ik geen verstand. Ik heb geen idee wat slecht en wat goed is, in een wasmiddel.

Op de fles staat: o% kleurstof, 0% parfum

Toppie, dacht ik.

Fout. Ik ben er ingetrapt. Naïeve Mama. Áltijd scherp blijven!  Want wat zit er dan in Neutral waar Lily’s huid zo slecht op reageert?

De ingrediënten

NEUTRAL wit wasmiddel vloeibaar:

 • Aqua
 • C12-15 Pareth-7
 • Sodium Laureth Sulfate
 • Alcohol
 • Potassium Cocoate
 • Triethanolamine
 • Sodium EDTMP
 • Calcium Chloride
 • Disodium Distyrylbiphenyl Disulfonate
 • Protease
 • Amylase

SONETT wasmiddel vloeibaar neutraal:

 • 5 – 15% zeep uit raapolie/zonnebloemolie, uit gecontroleerde biologische landbouw
 • 5 – 15% niet-ionische tensiden (suikertenside)
 • 5 – 15% anionische tensiden (kokosvet-alcoholsulfaat)
 • 1 – 5% plantaardige alcohol (ethanol)
 • < 1% anionische tensiden (gesulfateerde kasterolie)
 • citraat
 • gewerveld water tot 100*
De vertaling

Omdat ik de mama ben die er niks van snapt en niets weet, raadpleegde ik Google. Daar vond ik onder andere informatie over Sodium Laureth Sulfate en Triethanolamine.

Sodium Laureth Sulfate (SLES) is een surfactant, een oppervlakte-actieve stof, die goed is voor reiniging, bevochtiging van oppervlakken, schuimgedrag en het oplossen van olie in water, aldus de Neutral-ingrediëntenlijst. Het is geen giftige stof, maar men kan er over een langere periode overgevoelig ofwel allergisch voor raken (lees hier meer). Hoe meer en hoe vaker je producten met SLES gebruikt, hoe meer irritatie kan ontstaan. Producten die SLES bevatten kunnen beter vermeden worden bij baby’s, ouderen en mensen die gevoelig zijn voor allergieën (lees hier meer). Gelukkig verdwijnen symptomen zoals eczeem snel nadat je stopt met het gebruik van producten met SLES.

Triethanolamine (TEA) is een oplosmiddel, volgens de Neutral-lijst. Volgens deze site is het vaak ook een middel om de houdbaarheid te verlengen, het schuimgedrag te beïnvloeden en een geurtje aan het product te geven. Het zit in schoonheids- en verzorgingsproducten en het is giftig. Het is gebleken dat het op zowel korte als lange termijn vervelende effecten kan hebben op je ogen, huid, ademhaling en immuunsysteem. Het is niet de bedoeling dat TEA wordt opgenomen door je huid – daarom zit er ‘maar een klein beetje’ in het wasmiddel. Schoonheidsproducten waarin TEA zit worden vaak snel weer afgespoeld, zodat het ook niet door de huid wordt opgenomen. Maar een klein beetje is tóch meer dan nul. En als dat kleine beetje zit in de kleding die je 24/7 aanhebt, is het volgens mij al veel te veel. Bovendien kan TEA, wanneer het in aanraking komt met nitraten, kankerverwekkend zijn (lees hier meer)!

“Speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid”

Dat klinkt nu toch iets minder geloofwaardig, Neutral. Misschien een gevalletje ‘It’s All ‘Bout the Money‘?

Het goede spul

Een beetje balen dat Sonett niet bij de lokale supermarkt te verkrijgen is en Neutral wel. Per liter is Sonett maar 66 eurocent duurder dan Neutral, dus dat kan het niet zijn. Het lijkt soms wel of de ‘echt’ goede producten geheim worden gehouden. Waarom mogen díe producten niet in de schappen van de ‘gewone’ supermarkt, of de aanbiedingstafel, in het krantje en op tv?

Sonett is in ieder geval online goed vertegenwoordigd. Een stenen winkel die Sonett verkoopt is bijvoorbeeld de Vitaminstore, hoewel zij ook aan huis leveren. Een fles van 2 liter vloeibaar neutraal wasmiddel van Sonett kost daar € 9,99.

Een andere optie is je wasmiddel zelf maken. Ik heb me hier nog niet aan gewaagd maar ik weet bijna zeker dat ik dat wel ga doen, in dit jaar of het volgende. Hier lees je hoe je simpel en goedkoop je eigen wasmiddel maakt.

3 Comments, RSS

 1. Irene 19 October, 2016 @ 19:07

  Dat maak ik ook zelf, met Sunlight zeep en soda. Daar doe ik de was mee. 40 gr soda, 40 gram geraspte zeep (Sunlight is heel zacht, dus dat gaat makkelijk) en 5 liter water. Je kunt het oplossen in 2 liter kokend water en dan aanvullen met koud tot 5 liter. Het ruikt al lekker, dus van mij hoeft de etherische olie niet. Ik gebruik het alleen voor de echt vuile was, dus ondergoed/doeken e.d.
  Voor de kledingwas gebruik ik een flinke lepel (ongeveer 40 gram) groene zeep, die ik oplos in heet water en dan zo de wasmachine ingiet.
  Wij hebben allemaal een gevoelige huid en van deze middelen hebben we geen last. En het is supervoordelig, want groene zeep, soda en Sunlight zeep kosten niet veel en je doet er héél lang mee 🙂 En nog veeeeel beter voor het milieu ook!

 2. Irene 19 October, 2016 @ 19:10

  Oh ja, van die Sunlightcombi gebruik ik 200 ml voor een volle trommel. Het mengsel stolt in een nachtje, na het afkoelen, dat is niet erg. Ik doe het in een lege emmer van Groene Zeep, van 5 liter.

  • Marieke 19 October, 2016 @ 19:21

   Jeetje wat goed! Ik wil het ook zelf maken, maar op het moment wonen we nog te klein om ergens wasmiddeltjes te laten pruttelen zonder dat het in de weg staat of de katten er mee aan de haal gaan. In een volgend huis ga ik zeker jouw recept proberen! Bedankt!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*