Wasbare luiers

Als je aan een baby denkt, denk je al gauw aan luiers. Heel veel luiers. Toen Lily geboren werd begonnen wij met Pampers. Heel veel Pampers. Dat was toch wel een beetje duur, dus op een gegeven moment zijn we op zoek gegaan naar een goedkopere luier die toch goed zat. De Kruidvatluiers vond ik te stug en de Bumblees hadden geen goede pasvorm. Toen ik op een dag in de supermarkt naar de aanbieding van Pampers stond te kijken, kwam er een jonge moeder naar me toe. Zij vertelde me dat zij ook altijd Pampers gebruikte en goedkopere luiers niks vond, maar dat de Etosluiers een uitkomst waren! Die moest ik ook maar eens proberen, zei ze. Zodoende ging ik naar de Etos en kocht ik een pak luiers. Ze bevielen erg goed! Niet goed genoeg voor de nacht, maar zeker wel voor overdag. Wij gingen dus over op Etosluiers voor gedurende de dag en gebruikten de Pampers voor ‘s nachts. Zo waren we een stukje goedkoper uit en kon ik weer rustig ademhalen als ik een keer een luier verschoonde die eigenlijk nog niet zo heel erg vol was.

Toch begon er een tijdje terug iets te knagen.

Elke keer als ik een luier weggooide voelde ik een schuldgevoel.

Het schuldgevoel van deelnemen aan de Wegwerpmaatschappij. Langzaamaan begon ik te denken over wasbare luiers. Ik kwam tot een klein maar significant lijstje van voordelen (hier en hier meer over de voordelen van wasbaar luieren):

 • Wasbare luiers zijn op de lange termijn goedkoper;
 • Wasbare luiers zijn beter voor het milieu;
 • Wasbare luiers bestaan uit natuurlijke materialen – dat verkies is boven chemische stofjes tegen babybillen aan.

Ik vertelde mijn vriend dat ik het wasbare luieren wilde uitproberen. Dat vond hij prima, als hij er maar niet meer voor hoefde te doen. Goed. Ik ging dus op onderzoek uit.

Soorten en maten

Wasbare luiers zijn er in eindeloos veel soorten en maten. Ik zal proberen je te informeren over de basics, zonder je te duizelen met details! De sites van Wasbaar Wonderland, Baby Bum en The Cloth Diaper Files hebben mij geholpen met het creëren van wat duidelijkheid in het oerwoud van de Wasbare Luier.

Een luier bestaat altijd uit twee vaste ingrediënten:

 • Een waterdichte buitenkant
 • Een absorberende binnenkant

Die absorberende binnenkant bestaat vaak uit een luier-achtig ding dat snel vocht opneemt (bijvoorbeeld katoen) én een inlegger of booster die vooral véél vocht opneemt (bijvoorbeeld bamboe). De waterdichte buitenkant is een luiervormig broekje van waterafstotend materiaal.

Het geheim van de wasbare luier zit ‘m in de laagjes.

En de volgorde van die laagjes. Volgens mij kun je altijd het beste beginnen (tegen de babybillen aan) met een katoenen laag. Dat neemt het vocht snel op. Daarna een laag van materiaal dat vooral véél vocht opneemt, bijvoorbeeld bamboe. Je kunt zelf eindeloos variëren in het materiaal, de volgorde en de dikte van de laagjes. Het ene kind plast immers vaak kleine beetjes en andere kindje doen in één keer een grote plas. Het is vooral proberen, in het begin. Een goed passend waterdicht overbroekje is onmisbaar als je doorlekken wil voorkomen. Als je de goede combinatie van laagjes en pasvorm hebt gevonden, is een wegwerpluier niets vergeleken met een wasbare!

Tweedelige luiers

Een tweedelige luier bestaat uit een absorberende binnenkant en een los overbroekje dat fungeert als de waterdichte buitenkant. De absorberende binnenkant kan op verschillende manieren worden samengesteld.

 • De goedkoopste manier is een hydrofiele doek te vouwen en deze te sluiten met een ouderwetse veiligheidsspeld of handige haakje (bijvoorbeeld van Snappi).
 • Een andere mogelijkheid is prefold te gebruiken in plaats van een hydrofiel. Een prefold is eigenlijk een lap van samengestikte hydrofiele doeken. Zoals de naam al suggereert hoef je bij de prefold minder te vouwen.
 • De derde mogelijkheid is een voorgevormde luier. Dit is eigenlijk de vorm van een wegwerpluier, behalve dat ‘ie van katoen of bamboe gemaakt is en je ‘m sluit met klittenband of drukknoopjes (of een klemmetje, zoals bij een vouwluier).

Het voordeel is dat het losse overbroekje goed aansluit en dat de losse onderdelen snel drogen na het wassen. Het nadeel is dat je elke luier wel eerst zelf moet ‘samenstellen’ voordat je ‘m aantrekt.

Pocketluiers

Een pocket is eigenlijk een overbroekje en binnenbroekje in één, met een pocket (vakje) er tussenin. In dat vakje steek je inleggers of boosters. Dat zijn langwerpige lapjes van materiaal naar keuze, waarmee je het absorptievermogen van je luier kunt aanpassen. De luier sluit je wederom met klittenband of drukknoopjes.

Het nadeel is dat de luier langzaam droogt na het wassen, omdat de stof dicht op elkaar zit. Ook sluit een pocketluier vaak minder goed aan rond de beentjes. Een ander nadeel is dat het instoppen van de inleggers naar mijn mening een gepruts is.

All-in-One luiers

Een All-in-One luier is, zoals de naam al verklapt, alles in één. Er zijn geen inleggers meer nodig en het overbroekje zit aan de binnenkant vast. Deze luier doe je dus echt om zoals een wegwerpluier. Nou ja, behalve dat het niet met plakkers gaat, maar met klittenband of drukknoopjes.

Het nadeel is dat ook deze luier langzaam droogt na het wassen. Ook sluit ‘ie minder goed aan. Het voordeel is dat je dus niets hoeft samen te stellen.

All-in-Two luiers

Een All-in-Two luier is als een All-in-One, maar de inleggers zijn er tóch uit te halen. Je klikt ze namelijk vast.

Ook deze luier sluit niet zo goed aan als de overbroekjes van het tweedelige systeem. Het voordeel van de All-in-Two is dat de luier snel droogt nadat je ‘m hebt gewassen, omdat je de onderdelen los uithangt.

Materialen

De meest voorkomende materialen in de wereld van de Wasbare Luier zijn:

 • Katoen
 • Bamboe
 • Hennep
 • Microvezel

Elk van deze materialen heeft zijn eigenschappen in absorptiesnelheid, absorptievermogen, droogtijd na het wassen en zachtheid van het materiaal. Ook is er verschil in wat er wel of niet in de droger kan. Wasbaar Wonderland heeft hier een informatief schema voor.

Maar het grootste geheim is nog niet verteld!

Het geheim dat het wasbaar luieren verdraaglijk maakt wanneer je kindje heeft GEPOEPT! Want dat is natuurlijk het eerste waar je aan denkt als je denkt aan wasbaar luieren: wat moet ik met die poepluiers?!

 • Fleece

Fleece is het antwoord op de vraag van de poepluier. Leg, als je je luier hebt samengesteld, een lapje fleece bovenop. Fleece neemt geen vocht op – de billen blijven dus lekker droog als er een plas is gedaan – en poepjes blijven er niet of nauwelijks aan plakken. Als je kindje heeft gepoept kun je het fleece lapje dus ‘uitschudden’ in de wc. Het lapje doe je met de rest van de luier in de was! Als het een heel naar gebeuren is, in de lapje, gooi je ‘m gewoon weg. In een boterhamzakje, ofzo, tegen de geur. Fleece is namelijk ook hartstikke goedkoop. Bij de Action koop je een fleece dekentje voor twee of drie euro, welke je vervolgens in ongeveer duizend lapjes knipt (nee, niet echt duizend, maar wel zó veel dat ik ze niet wilde tellen).

Poepprobleem opgelost!

Lily’s billen

Er zijn dus eindeloos veel soorten en combinaties in het wasbaar luieren. Daarnaast zijn er ook talloze merken waaruit je kunt kiezen. De ideale wasbare luier is afhankelijk van de billen van je baby. En van jouw wensen (moet het snel droger, moet het een kant-en-klare luier zijn, etc.).

Voor Lily heb ik gekozen voor een tweedelig systeem. Ze heeft nogal dikke billen en benen en daardoor sloten de pocketluiers niet goed aan. Hierdoor lekte ze dus langs haar luier. Het tweedelige systeem vond ik eerst niks, omdat ik de overbroekjes te stug vond, waardoor het een vierkant pakket werd, om haar billen. Maar toen ontdekte ik de overbroekjes van LittleLamb! Deze voelen van de buitenkant aan als zwemkleding – heel dun en soepel dus. De binnenkant heeft uiteraard een waterdichte laag. Rond de beentjes zit een extra randje, waardoor er bij haar billetjes geen opening is waar het vocht langs kan lekken. Drukknoopjes vond ik niks, omdat ik er nogal neurotisch van werd of het nou links op het zelfde knoopje zat als rechts en, kort gezegd, had Lily daar weinig geduld voor. Het werd dus klittenband.

Over de binnenkant van de luier was ik ook niet meteen uit. Ik wilde het eerst proberen met hydrofiele doeken – vouwluiers dus. Ik had immers toch zo’n 20 hydrofielen liggen! Ik heb een aantal vouwmethodes geprobeerd, maar geen enkele was goed genoeg. Lily haar dikke billen maakten dat de hydrofielen te klein waren en ook hierbij verloor Lily al gauw haar geduld op de commode. Ik ben gegaan voor voorgevormde luierbroekjes. Deze zijn wat dikker, maar omdat het overbroekje zo dun en soepel was, kon dat wel. Ik ging voor de katoenen luierbroekjes van LittleLamb, met daarbuiten een bamboe booster. Lily is namelijk van de grote plas en met deze combinatie werd de kans op doorlekken erg klein.

Deze keurige Britse dame van LittleLamb legt nog wat uit over verschillende materialen en hoe je een LittleLamb tweedelige luier kan omdoen. Zij doet overigens: overbroekje, luierbroekje, inlegger, fleece lapje. Ik niet, omdat ik éérst katoen wil en dán bamboe (eerst snel, dan veel vocht opnemen). Ik had ook kunnen gaan voor eerst een katoenen inlegger en dan een bamboe luierbroekje, maar ik wil dat mijn luierbroekjes snel drogen (ik heb er namelijk niet zo veel) en katoen droogt sneller dan bamboe. Ik doe dus: overbroekje, inlegger, luierbroekje, fleece lapje.

Inmiddels is mijn vriend ook helemaal om.

Laatst was Lily ziek en had ze diarree. Ik dacht mezelf te helpen door haar tijdelijk toch weer even in wegwerpluiers te doen, maar niets was minder waar! Elke keer lekte ze door en/of zat de poep op haar rug! Met de wasbare luiers was dat niet zo, omdat die gewoon véél beter aansluiten. De fleece doekjes hebben we die dagen maar gewoon weggegooid.

Waarmee zijn jullie begonnen – wegwerp of wasbaar?

Zijn jullie op een punt overgestapt? Waarom wel/niet?

2 Comments, RSS

 1. Irene 14 June, 2016 @ 12:17

  Beste Marieke,

  Ook ik ben begonnen met wegwerpluiers. En ook ik leed onder een schuldgevoel, zo groot als onze grijze allesbak. Helaas wist ik in die tijd nog niets van voorgevormde luiers, dus ik probeerde vouwlappen op ons manneke, maar dat bleek geen succes; hij trappelde alles in no-time op zijn enkels.
  Pas tijdens de tweede zwangerschap ontdekte ik via een mailvriendin de wasbare luiers. Zij had een stapel AIO’s voor me. Vanaf toen ging het als een trein: zodra de kleine ze paste, begin ik ermee en ik raakte enthousiast toen ik zag hoeveel soorten er verkrijgbaar waren. Via een groep van Yahoo leerde ik er een hoop bij over katoenen luiers, ik werd lid van een verkoopgroep en heb er talloze uitgeprobeerd.
  Mijn enthousiasme liep zo uit de hand dat ik er zelfs korte tijd een webwinkeltje in gehad heb.
  Inmiddels zijn onze koters in de puberteit, maar de voorraad luiers heb ik nog, dus ik ben opnieuw begonnen met de verkoop. En ik moet mijn ‘vakkennis’ bijschaven, want er zijn inmiddels zo veel nieuwe merken en stoffen op de markt gearriveerd!
  Mijn man was aanvankelijk minder blij met de ommekeer, dus hield eerst stug vast aan wegwerp, maar later was hij bereid luiers te gebruiken die ik pasklaar had neergelegd. En tot mijn verrassing stak hij er op een zonnige middag in de tuin, waar de luiers te drogen hingen, de loftrompet over. Mijn moeder vond het namelijk veel werk en het leek haar niet comfortabel zitten, maar mijn man verdedigde de voordelen met verve!
  Ik ben blij dat de jouwe ook om is.

 2. Anne 15 January, 2018 @ 23:28

  Leuk artikel! Vooral dat laatste (nooit meer poepexplosies) vind ik echt een geweldig voordeel. Iedere keer als ik zo’n eh, volle luier aantref denk ik weer “hoe was dit in wegwerp geweest?”. Wij hebben een heel pakket bij de Billenboetiek gekocht (winkeltje in Utrecht) en werkelijk nog nooit spijt gehad.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*