Over mij

Welkom bij het How to Mama blog! Ik zal wat over mezelf vertellen. Mijn naam is Marieke. Ik woon samen met mijn vriend, onze dochter Lily (jan ’15) en twee katten. Ik heb Klinische Psychologie gestudeerd en ben dus nu een zogeheten Master of Science. Ik werk parttime als psycholoog in de kinder- en jeugdpsychiatrie en zal dit jaar ook starten bij een praktijk voor volwassenen-GGZ.

dav

Ik ben dit blog begonnen omdat ik als nieuwe moeder tijdens het wandelen, voeden, in slaap brengen, etc. veel tijd had om na te denken. In de huidige samenleving/maatschappij zijn er zijn dingen waarmee ik het oneens ben, mogelijkheden waarvan ik niet wist dat ze bestonden, vragen die onbeantwoord bleven – daar wilde ik iets mee. Door een blog te schrijven probeer ik een schakel te zijn in een netwerk van moeders (en vader en non-ouders) die vragen willen stellen, over zaken willen discussiëren, zich bewust willen worden van mogelijkheden, zich willen verdiepen in elkaar, enzovoorts. Zo een netwerk ik hard nodig, volgens mij, om te compenseren voor het gebrek aan samen-leven zoals de mens vroeger deed en voor al die non-informatie de we toegeworpen krijgen vanuit (social) media.

Van jongs af aan ben ik iemand geweest die niet zomaar mee zwemt met de stroming. Deels is dat omdat ik altijd een beetje clueless ben over waar de stroming eigenlijk heen gaat, maar ook omdat ik graag al mijn opties open houd en zelf kies hoe en wat ik doe. Als kind was ik dus wat wild, onderzoekend, grenzen testend, bijdehand en over het algemeen ‘anders’. Vooral ook anders dan mijn zus; wij zijn een soort tegenpolen. Zij is ongeveer gelijk met mij moeder geworden en ook daarin zijn wij anders. Het mooie is dat die verschillen ons ook wel verbinden; het maakt ons bewust van wat er buiten ‘onze manier’ nog meer mogelijk is, en geeft ons inzicht in het ontstaan en de gevolgen van onze keuzes. De verschillen tussen mij en mijn zus, maar ook tussen mij en mijn moeder, andere moeders, tijdschriften, de maatschappij in het algemeen – hebben me veel doen reflecteren.

Waarom doe ik de dingen ‘anders’?

Waarom maak ik deze keuzes? Waarom doe ik het op deze wijze? Door vragen te stellen aan mezelf, en eerlijk te zijn tegen mezelf, blijf ik er voor zorgen dat ik achter mijn manier van leven en opvoeden sta. Door vragen te stellen aan anderen, hen te respecteren en hen proberen te begrijpen, blijf ik open voor ervaringen en inzichten, waardoor ik me optimaal kan ontwikkelen. Ik hoop dat dit blog daar een schakel in kan zijn. Dat we onszelf vragen leren stellen en eerlijk durven te zijn, dat we durven te vragen aan anderen en open staan voor onze verschillen.

borstvoeding

Vooral nu ik verantwoordelijk ben voor het grootbrengen van een kleine meid, die later een grote meid, vrouw en misschien ook moeder zal worden,. Ik wil haar alles geven wat zij nodig heeft. Ik wil haar een wereld laten zien die haar vrijheid en acceptatie biedt. Ik wil haar zelfvertrouwen, trots en moed meegeven. Ik ben me er van bewust dat ik hierin niet de volledige regie heb. Maar ik voel me wel vollédig verantwoordelijk.

Waarom zit hier geen handleiding bij?

Tijdens de kraamweek heb ik vaak gedacht: hoe kan het nou dat óveral een handleiding voor is, maar niét voor ouderschap? Dat antwoord kwam ‘s nachts tot mij. Lily wilde wéér drinken. Maar ze moest ook slapen. En ze mocht niét sabbelen. Alle adviezen, do‘s en don’ts raasden door mijn hoofd, maar het antwoord was niet daar. Kort voordat ik was bevallen zijn we naar de dierentuin geweest en daar zagen we een oeran-oetang met een kleintje. Dat beeld kwam die nacht in de kraamweek weer in me op en ik vroeg me af: wat zou die aap doen? Dát was het begin van mijn gevoel volgen.

In mijn blog zal ik je niet vertellen wat je moet doen of laten. ‘How to…‘ is een onbeantwoordbare vraag. Het antwoord verandert continu en bovendien is het antwoord voor iedereen anders. Ik help je de juiste vragen te stellen en je gevoel en te durven volgen.

 Over onsbalkon

Ons ouderschap is te omschrijven met termen als: je gevoel volgen, attachment parenting, samen slapen of co-sleeping, borstvoeding, dragen, luisteren naar je kind, Montessori, wasbare luiers, oermoeder, natuurlijk ouderschap… Ik ben vegetariër – mijn vriend niet en Lily pikt wel eens een stukje mee. Alles wat we haar geven is meestal biologisch en vrij van toegevoegd suiker, maar we zijn niet zo groen als je misschien zou denken – we doen boodschappen in de supermarkt, gooien bijna al onze was in de droger, gooien zo nu en dan wat plastic in de gewone afvalbak, en – sh– Lily krijgt soms ook wat nagellak op haar teentjes!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*